Орешарски прогнозира ускоряване на ръста през 2014 г.

Нашите основни цели са свързани със създаване на предпоставки за икономическо развитие, увери премиерът

Снимка: БГНЕС

188 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Докато всички останали чакаха нашата икономика да гръмне, гръмнаха редица други. Издържа банковият сектор и редица други сектори. Днес, след 5 години на депресия или рецесия, очакваме следващата финансова година да е първата на ръст на икономическото развитие. Това каза на среща с Българския форум на бизнес лидерите премиерът Пламен Орешарски, цитиран от "Фокус".

"Нашите основни цели са свързани със създаване на предпоставки за икономическо развитие. Монетарната система доказа, че може да бъде стабилна котва за макроикономическо развитие през последните 15 години. Ще направим някои малки поправки продиктувани от Европейската комисия (ЕК). По отношение на стабилността на фискалната позиция, България продължава да бъде сред първите по отношение на дефицит. Най-добрата политика гарантираща фискална стабилност е такава каквато гарантира растеж, добави Орешарски.

Той припомни за опитите на кабинета да подобри административната рамка, като създаде предпоставки за премахването на административните утежнения като разрешителни режими или текстове в закони. "Предстои ни много работа, законодателната ни система е доста обременена във времето. От края на 90-те години до днес, повече говорехме и административните тежести се увеличаваха. Създали сме и вътрешен механизъм за оценка на въздействието", каза още Пламен Орешарски.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg