Осем предприятия получават 5,7 млн. лв.

Средствата са по Програмата за развитие на селските райони

6644 ~ 1 мин. четене

Осем предприятия ще получат 5,7 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие”. Средствата са по Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” и ще бъдат вложени в строително-монтажни работи, технологично оборудване, специализиран транспорт и др.

От фонда поясниха, че одобрените проекти са предимно на хранително-преработвателни компании. Така например предприятие за фураж ще построи силозно-складово стопанство, пакетажен цех и склад за готова продукция, а друго ще изгради силози за съхранение на зърно.

Одобрена е финансова помощ и за фирма за производство на розова вода, розово и лавандулово масло. Тя ще инвестира в производствена сграда и технологичен басейн.

Четвъртият проект е на новоизградено предприятие за енергийни трески, което ще купи електрическа дробилка. Друг кандидат ще модернизира цех за вино, като купи комплексна конфигурация от специализирани съдове за поддържане на постоянна температура, за да осигури правилното протичане на ферментацията.

С помощ по Мярка 123 ще бъдат създадени и малък цех за производство на сладолед, както и предприятие за технологична обработка на билки.

Последният одобрен проект е на фирма за почистване, печене и пакетиране на ядки. Тя ще построи сграда и площадка и купи технологична линия, пакетираща машина, електрокар, транспортни колички и др.

Подкрепи Economic.bg