Основателят на Facebook работи за 1 долар на година

През 2012 г. годишната компенсация на Марк Зукърбърг бе 1.99 млн. долара

196 ~ 2 мин. четене

От 1 януари 2013 г. основателят на Facebook е намалил заплатата си на символичния 1 долар на година и се е отказал от годишните си бонуси. Това става ясно от документите на социалната мрежа, подадени в Комисията по ценни книжа на САЩ, предаде Bloomberg.

Тази практика е често срещано явление сред мениджърите от Силициевата долина, притежаващи големи пакети акции на своите компании. Символична заплата получават още основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, ръководителят на Oracle Лари Елисън и изпълнителният директор на Zynga Марк Пинкъс. Намалявайки заплатата и бонусите си, Марк Зукърбърг поставя своите доходите в пряка зависимост от финансовите резултати на компанията.

През 2012 г. годишната компенсация на Марк Зукърбърг бе 1.99 млн. долара , или с 16% повече спрямо същия период на предходната година. 1.22 млн. долара от общата сума е била изплатена като компенсация за полети с частния самолет на Зукърбърг за нужди на компанията. Заплатата на главата на най-голямата социална мрежа в света е била 503.2 хил. долара, а годишният бонус – 266.1 хил. долара.

През 2012 г. Марк Зукърбърг е реализирал опции върху 60 милиона акции на стойност 2,3 милиона долара. В хода на първичното публично предлагане (IPO) на акциите на Facebook той е продал 30,2 млн. акции на обща стойност $ 1,1 милиарда. Предполага се, че част от тези пари за били изразходвани за погасяване на данъчните задължения на Зукърбърг. Пакетът акции на Facebook, които в момента притежава Марк Зукърбърг, се оценява на $ 16,4 милиарда. Основателят на Facebook заема 61-во място в списъка на милиардерите, публикуван от Bloomberg.

Подкрепи Economic.bg