Оставка в МВФ заради несправяне с кризата

Питър Дойл отправя обвинения, че ръководството е опорочено от изборната процедура

6908 ~ 1 мин. четене

Дългогодишен служител на Международния валутен фонд (МВФ) подаде оставка в знак на протест, тъй като според него фондът не е успял да предотврати световната финансова криза и кризата в еврозоната, съобщи Reuters. Питър Дойл заявява, че това е провал от първа степен и кризисните тенденции дори са се задълбочили.

Писмото му до ръководството показва растящото напрежение за надеждността на МВФ, който според мнозина е застрашен заради ролята му в борбата с дълговата криза в еврозоната.

Във фонда има опасения, че той се е "пренапрегнал", кредитирайки Европа, без обаче да упражни същото равнище на независима преценка, която обикновено прилага при спасителни програми за страните с нововъзникващи пазарни икономики.

Дойл, ръководител на отдела за Швеция, Дания и Израел в департамента на МВФ за Европа, отправя обвинения, че ръководството на организацията е опорочено от изборната процедура, която гарантира, че начело винаги ще бъде европеец.

Според служителя, назначенията на ръководителите на организацията през последното десетилетие "са били очевидно катастрофални".

"Дори сегашният титуляр е опорочен и нито полът, нито почтеността и ентусиазмът й могат да поправят фундаменталната нелегитимност на изборния процес", посочва Дойл за Кристин Лагард - първата жена, която миналата година бе избрана за управляващ директор на МВФ.

Фондът все пак призна много от неуспехите си, сочени от Дойл, в доклади за 2009 и 2011 г., които отбелязват грешки, допуснати при идентифицирането на корените на световната финансова криза и липсата на ясно предупреждение за сътресенията.

Подкрепи Economic.bg