Още една френска банка бяга от Гърция

Societe Generale продава Geniki на Piraeus Bank за 1 млн. евро

164 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Втората най-голяма френска банка - Societe Generale продава гръцкото подразделение Geniki на Piraeus Bank за 1 млн. евро, пише Bloomberg. Френската финансова институция се опитва да намали до минимум експозициите си в Гърция, заради риска страната да излезе от еврозоната.

Като част от сделката обаче Societe Generale се ангажира да плати допълнително 444 млн. евро. С 281 трябва да бъде увеличен капитала на Geniki, а с още 163 млн. евро да придобие облигационен заем, емитиран от Piraeus.

Френската финансова институция предупреди, че сделката вероятно ще намали печалбата й с около 100 млн. евро. Тя обаче няма да се отрази на капитала от 1 ред на банката (Tier 1). В края на юни капиталовата адекватност на Societe Generale беше 9.9%, пише The Wall Street Journal.

Консолидацията на банковата система в Гърция е вече в ход, като това е второто сливане на гръцки банки през тази година. Тази седмица друга френска банка - Credit Agricole обяви, че продава гръцкото си звено - Emporiki на Alpha Bank за символичната сума от 1 евро.

Консолидацията на банковата система се подкрепя от правителството, като мярка за стабилизиране на сектора. По неофициална информация на Reuters в момента преговори за сливане водят най-голямата гръцка банка National bank of Greece и  Eurobank EFG. Ако сделката се осъществи, ще бъде създадена на-голямата банка в Гърция.

Подкрепи Economic.bg