От 7 август караме с пуснати фарове цяла година

Глобата за нарушителите е 50 лв.

От 7 август, вторник влизат в сила промените в Закона за движение по пътищата, според които шофирането с включени фарове става задължително през цялата година. Промените влизат в сила от вторник, когато ще бъдат обнародвани в Държавен вестник. След поправките в закона България се присъединява към 19-те европейски страни, в които е задължително автомобилите да се движат със светлини и през деня.

Предвиждат се и по-сурови наказания за нарушителите на пътя. Ако фаровете не са пуснати през деня ни грози санкция от 50 лв., казват промените в закона.

Ще се борят и пийналите шофьори на пътя. За тези от водачите, които бъдат хванати с над 0.5 до 1.2 промила алкохол в кръвта, се предвижда отнемане на книжката за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лв. Отказът от проба с дрегер вече ще струва 2000 лева и 2 години без книжка.

Преминаването на червен светофар пък ще коства на водачите 200 лева, а книжката им ще бъде отнемана за месец. От вторник под лупа ще се гледат и пешеходците. Наказанието за неправилно пресичане става 50 лева. Друга промяна е, че велосипедистите задължително трябва да използват светлоотразителна жилетка и да се движат възможно най-близо до дясната граница на платното.

Коментари: 0