От утре вече работим за себе си

До 20 април българите работят за правителството. На тази дата през 2012 г. се пада Tax Freedom Day (или ден на свободата от правителството), когато спираме да работим, за да си платим данъците, и започваме да го правим за себе си

До 20 април българите работят за правителството. На тази дата през 2012 г. се пада Tax Freedom Day (или ден на свободата от правителството), когато спираме да работим, за да си платим данъците, и започваме да го правим за себе си, съобщи Института за пазарна икономика. Датата е символична, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано. Още пет дни – до 25 април обаче българите ще продължат да работят за държавата, за да покрият дефицита за тази година.

В България този ден традиционно се пада някъде през месец май, като по-ранното му настъпване през последните 3-4 години се дължи до голяма степен на по-ниските приходи след рекордната 2008 г. и появата на бюджетен дефицит. Казано по друг начин, държавата уж изземва по-малко, но всъщност пак харчи както преди – за сметка на натрупани резерви и нови дългове.

През 2012 г. българите ще изработят средно по 223 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2012). Следователно през 2012 г. са необходими 111 дни, за да се изработят предвидените 24,8 млрд. лв. приходи в бюджета. Взет е под внимание и фактът, че 2012 е високосна година, което означава един допълнителен ден за работа и попълване на хазната.

Най-много дни през 2012 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 32 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни почти 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 25 дни – 17 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 10 дни, а тези от корпоративни данъци за 7 дни. Други 7 дни ще работим само за да си платим държавните и общински такси. Имуществени данъци ще ни костват 3 дни.

 

Коментари: 0