Отбелязваме Световния ден на околната среда

Тази година празникът преминава под мотото „Помисли, яж, спести. Намали своя хранителен отпечатък“

3758 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Днес отбелязваме Световния ден на околната среда. Тази година той преминава под мотото „Помисли, яж, спести. Намали своя хранителен отпечатък“. Кампанията е насочена към намаляване на хранителните отпадъци и предотвратяването на хранителни загуби.

По данни на организацията на Обединените нации (ООН) всяка година 1.3 млрд. тона храна се извхрърлят. В същото време 1 на всеки 7 души по света заспива гладен, а повече от 20 хил. деца под 5-год. възраст умират всеки ден от глад. В България годишно остава 700 хил. тона неоползотворена храна.

Близо 1/3 от всичко, което се отглежда на планетата, се губи между полето и потребителя. Това е етичен, икономически и природен проблем, като се имат предвид огромните загуби на енергия, вода, тор и други вложения в резултат на производството на храна, която така и не се изяжда.

За ООН, празникът се явява един от основните начини за привличане на световното внимание към проблемите на околната среда, както и насочване на политическото внимание към съответни действия, свързани с опазване на околната среда.

Коментари: 0