Откриха азбест в колите на Great Wall в Австралия

Китайската компания ще изтегли почти всички продадени автомобили на този пазар

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата китайска автомобилна компании - Great Wall Motor е принудена да изтегли почти всички продадени автомобили в Австралия, пише Bloomberg. Причината за това е, че властите са открили азбест, който доказано причиняват рак и респираторни заболявания.

В своето становище Австралийската комисия по конкуренцията и потребителите (ACCC) пише, че потребителите на автомобили от тази марка трябва да избягват да поправят сами автомобилите си, тъй като здравето им може да бъде увредено. Изтеглянето ще засегне около 23 хил. автомобила, се казва в съобщението.

"Вярвам, че това ще промени потребителските нагласи занапред относно китайските коли", коментира Чем Тзе Шем, анализатор в хонконгската CIMB Securities. "В края на краищата е по-добре да си в безопасност, отколкото да си докараш здравословни проблем, особено когато автомобилът е проектиран като семейна кола", добавя той.

Говорителят на Great Wall заяви, че компанията е разбрала за проблема още преди месец и е спряла да използва "заразени" части. От там потвърдиха, че компонентите са били използвани в някои автомобили за вътрешния и външния пазар. "Ще продължим активно с изтеглянето на колите", коментира той. "Експортният пазар беше наистина добър за нас тази година. Инцидентът няма да има голям удар върху нашия експорт и плановете ни за експанзия извън граница", добавя той.

Моделите, които ще бъдат изтеглени от австралийския пазар са SA 220, V240, X240, V200 и X200 на Great Wall.

Коментари: 0