Откриха българо-виетнамския бизнес-форум

Зам.-министърът на икономиката Красин Димитров пожела на предприемачите повече сделки

Автор: Николай Марченко

България отдава голямо значение на развитието и задълбочаването на двустранните взаимоотношения със Социалистическа Република Виетнам. Това каза зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров при откриването на българо-виетнамски бизнес форум, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Свидетелство за това според него са „регулярните срещи, периодичното провеждане на сесии на Междуправителствената българо-виетнамска смесена комисия, както и двустранни бизнес форуми, като днешния”.

Той допълни, че ползотворните разговори и постигнатите договорености по време на тези официални и работни срещи допринасят за развитието на двустранните отношения във всички области от взаимен интерес, особено в сферата на търговско-икономическото партньорство.

„През последните години България поддържа добра макроикономическа и финансова стабилност, което е и в основата на икономическата политика на нашето правителство”, похвали се зам.-министър Димитров.

Той припомни, че Виетнам е традиционен партньор на България в Азия: „Страната ни има добри производствени традиции в областите промишленост, машиностроене, фармацефтика и селско стопанство”.

„Убеден съм, че с участието в днешния бизнес форум на представители на виетнамските делови среди, работещи в България, Румъния и Унгария, ще допринесе за по-ефективното диверсифициране на сътрудничеството в сферата на търговско-икономическите отношения между България и Виетнам”, каза още зам.-министърът.

Димитров допълни, че се надява присъстващите български фирми да имат възможност да постигнат конкретни договорености с виетнамските бизнесмени и да реализират съвместни проекти, включително и производства.

В рамките на форума участва и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Светослав Младенов, който изтъкна предимствата за инвестиране в България. Споменати като предимства са членството на страната ни в ЕС и НАТО и валутния борд, които създават стабилен политически и икономически климат, ниският бюджетен дефицит и външен дълг, както и достъпът до пазара на ЕС.

Също така са изтъкнати като плюсовете на България „стабилният ръст на БВП, ниските нива на данъчно облагане и ниските цени на природен газ и електроенергия за индустрията също създават предпоставка за привличане на чуждестранните инвеститори”.

Коментари: 0