Откриват нова картина на Винсент Ван Гог

Произведението ще бъде изложено на 24 септември в музея на художника в Амстердам

664 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Учени от музея на Ван Гог в Амстердам са потвърдили, че най-известният холандски художник е автора на картина, намерена на тавана на частен колекционер от Норвегия. Преди 23 години обаче институцията е била на друго мнение – тогава музеят е излязъл със становището, че произведението не е на Ван Гог, предаде BBC.

През 1990 г. от музея са били на мнението, че картината, кръстена "Залез над Монмажур", не е на Ван Гог, тъй като произведението не е било подписано. Нови изследователски техники и 2-годишни проучвания на стил и използвани материали са потвърдили автентичността на произведението.

Учените дори знаят точната дата, на която е била нарисувана картината – 4 юли 1888 г. Датата е разгадана благодарение на писмо на Винсент Ван Гог до брат му Тео, в което той споменава произведението.

"Залез над Монмажур" изобразява пейзаж от храсти и дървета на фона на леко облачно небе. Това е първата новооткрита картина на най-известния холандски художник от 85 години насам. Произведението ще бъде изложено в музея на Ван Гог на 24-ти септември.

Подкрепи Economic.bg