Отложиха мораториума за строителство върху 10 морски територии

Поправки в три закона обезсмислят предложението на Станишев

280 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Предложението за налагане на мораториум върху строителството в 10 територии на брега на Черно море ще се разгледа след приемане на поправките в три закона, които дават решение на същия проблем. Причината е, че Законът за Черноморското крайбрежие влиза за второ четене в зала другата седмица. Готови за второ четене са проектите за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за горите, заяви зам.-председателят на Комисията по околна среда и депутат от ГЕРБ Димитър Лазаров. Предложението за налагане на мораториум на застрояване на "Иракли", "Калиакра", "Ракитник" и още 7 черноморски територии е внесено от лидерът на БСП Сергей Станишев.

Поправките в трите закона са формулирани с участието на неправителствените организации и депутатите от опозицията по време на заседанията Комисията по регионалното развитие, която е водеща по промените в ЗУТ и Закона за Черноморието. Можехме да обсъдим предложението за мораториум, ако законите не бяха в толкова напреднала фаза, категоричен е Лазаров.

След кратки словесни престрелки между депутатите от ГЕРБ и БСП народните избраници гласуваха за отлагане на дебата по проекта за мораториум с 10 гласа "за" и 4 "против". Петър Корумбашев от БСП се закани, че ще го вкара направо в пленарна зала, без становище на Комисията по околна среда.

След като другата седмица ще се гласува окончателно Законът за Черноморието, в момента не е необходимо да се решава за мораториум, защото законите ще го обезсмислят, каза депутатът от Синята коалиция Лъчезар Тошев. Ако има пропуски в законовите забрани за застрояване на плажовете и защитените територии, ще наложим мораториум, каза Тошев, който е внесъл най-много предложения за мораториуми в това народно събрание.

Подкрепи Economic.bg