Отпускат 12.7 млн. лв за производство на енергия от биомаса

Субсидиите са по Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”

292 ~ 1 мин. четене

Одобриха 27 проекта с обща стойност 12.7 млн. лв за добавяне на стойност към земеделски и горски продукти. Субсидиите за инвестиционните предложения са по Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщават от Държавен фонд „Земеделие”.

По-голямата част от проектите са в сферата на производството на енергия чрез преработка на растителни и животински продукти от първична и вторична биомаса. Предвижда се покупката на оборудване за еко пелети и пелети от слама и дървесина. Финансиране ще получат и шест проекта за преработка на горски продукти. Бенефициентите ще инвестират в техника за дървени въглища.

Три инвестиционни предложения за преработката на плодове и зеленчуци също получават финансова подкрепа. Едно от предприятията ще се специализира в производството на нарязани картофи, лук, моркови и зеле. Друг кандидат ще използва средствата за оборудване за пържен овкусен фъстък, а трети планира работилница за чипс.

Субсидии по мярка 123 ще получат и две фирми за оборудване на фуражни цехове. Предприятие от Пловдивска област ще разшири производството си за бели и червени вина. С пари от ПРСР ще бъде модернизирано и месопреработвателно предприятие от общ. Асеновград.

Подкрепи Economic.bg