Падат лихвите по депозити

6402 ~ 1 мин. четене

За първите два месеца на тази година се наблюдава тенденция лихвите по депозитите да намаляват. Това става плавно, защото кошмарът на банките е да не се повтори \"депозитният туризъм\" от 2009 г., когато клиентите започнаха да сменят банките, в които държат спестяванията си. Това обясни за БНР главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Асен Ягодин.

\"Има въздържане от банките да са по-агресивни в намаляване на лихвите по депозити, но така или иначе ситуацията ще ги принуди. Не виждам логика да се плаща шест и нагоре процента по депозити при положение, че няма алтернативи на банковия депозит в други инвестиции - в акции, във взаимни фондове, пазара на недвижимите имоти, пазара на земя.

Всичките тези пазари са в момента замрели. Банковият депозит в момента е без алтернатива за спестяванията на хората. Дори да е слаба тази тенденция, да е бавна тя е позитив. Рано или късно ще доведе и до намаляване на цената на кредита, разбира се, ако рисковата премия не се покачи заради влошена макросреда.\", каза банкерът.

Подкрепи Economic.bg