Panasonic придоби дял в Gorenje

Panasonic иска да увеличи присъствието си в Европа и Русия

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Японският производител на техника Panasonic придоби 12.8 % в словенската компания за домакински уреди Gorenje, като част от партньорска сделка, която предвижда сътрудничество в научноизследователската и развойна дейност, производство и продажби, съобщи изданието The Slovenia Times.

Двете компании заявиха, че започват дългосрочно партньорство, насочено към насърчаване на конкурентите предимства и възможности в Европа. Една от двете основни области на сътрудничеството ще бъде научноизследователска и развойна дейност. Предвижда се и обща платформа за производство на перални машини, хладилници и фурни за вграждане.

Другата съвместна област между Panasonic и Gorenje ще бъде използване на мрежа за продажби, маркетинг ноу-хау и опит за дистрибуция в цяла Европа. Panasonic иска да увеличи присъствието си в Европа и Русия. Компанията няма намерение да увеличава дела си от 13% в Gorenje през следващите 5 години, освен ако няма съгласието на мениджмънта и надзорния съвет на Gorenje.

От своя страна Gorenje очаква съюза с Panasonic да увеличи годишните приходи с 80 млн. евро до 2018 г. Оборотът на компанията за миналата година достигна 1.26 млрд. евро при печалба от 8.9 млн. евро. В момента пазарната капитализация на словенската група е 78 млн. евро. Неотдавна Gorenje обяви и плановете си да се листне и на борсата във Варшава. 

Подкрепи Economic.bg