Папазов: Строителството на магистрали ще продължи

Папазов: Строителството на магистрали ще продължи

Автор: Атанас Христов

Строителството на магистрали ще продължи и през новия програмен период на Европейския съюз (ЕС) 2014-2020 г. Това увери в ефира на Нова телевизия Данаил Папазов, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. "ЕС дава предимство на "зеления транспорт", включително и на железопътния транспорт. Затова следваме тази тенденция. Това обаче не означава, че ще спрем строителството на магистрали. През новия програмен период трябва да се завършат "Струма" и "Хемус", даде пример Данаил Папазов.

От думите му стана ясно още, че днес ще има среща между представителите на министерството и кредиторите на БДЖ. "Без те да приемат нашите мерки нищо не можем да направим. Предприятието трябва да се реанимира. Набелязали сме много широк кръг мерки, но най-важните са да се търси повече работа и да се сменя подвижния състав", каза Папазов по повод тежкото финансово състояние на държавната железница.

Той започна с коментар на трагичната катастрофа, предизвикана от таксиметров автомобил в София. Транспортно министерство вече има няколко предложения за промени в методиката на изпитите и нормативната база, които да повишат контрола и безопасността. "Когато се изпитва съответният шофьор трябва да се промени методиката на психотеста, за да се види е агресивен, може ли да употреби алкохол и да кара. Психотестовете ще се разширят", каза Данаил Папазов. Той е убеден, че в таксиметровите фирми трябва да се въведе патентния данък, защото те служат като буфер за неплащане на данъци.

"Трябва да се промени подбора и контрола на шофьорите. Трябва да му се прави досие, в което да влизат всички нарушения в КАТ. Ако сред тях има употреба на алкохол трябва да се забрани завинаги да се получава лиценз", категоричен е Данаил Папазов. Убеждението му е, че наказанията за тежки провинения са малки.

Коментари: 0