Париж блокира договора на ЕС с Япония

Още една европейска страна споделя позицията на Франция

104 ~ 1 мин. четене

Франция обяви, че планира блокирането на бъдещата свободната търговска зона между Евросъюза и Япония, предаде BBC. Днес в Дъблин бе проведена неформална среща, която целеше уточняването на детайлите около инициативата, която Европейската комисия (ЕК) и повечето страни-членки на ЕС искат да стартират през юни.

"Настояваме от разговорите да бъдат изключени някои сектори, свързани с културата. Няма да преговаряме по този въпрос и това не е изненада. Казвала съм го и преди и ако това не бъдат направено, споразумение няма да има", заяви френският министър на търговията Никол Брик.

Министърът отбеляза, че радио-телевизионният сектор в ЕС осигурява заетост на много хора и реализира продажби за 17 млрд. евро на година. Според някои прогнози постигането на търговско споразумение ще прибави 0.5 процентни пункта към растежа в ЕС и 0.4 пункта към растежа в САЩ.

Запознат с разговорите източник в Брюксел коментира, че още една европейска страна споделя позицията на Франция и иска секторите, свързани с културата, да бъдат изключени от преговорите.

Подкрепи Economic.bg