Парламентът се зае със сметките за ток

За огромни нарушения в енергоразпределителните дружества сигнализираха граждански асоциации

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Над два часа продължи изслушването на ръководствата и експерти от ЧЕЗ, ДКЕВР, Агенцията по приватизация, Комисията за защита на потребителите и представители на протестиращите граждани в парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Напрежението в страната не стихва, следващата седмица ще проведем нови срещи, заяви председателят на комисията Яне Янев. Той посочи, че комисията ще излезе със специален доклад с конкретни предложения. Пленарна зала ще каже как да се промени ситуацията с високите сметки за електроенергия, стана ясно още думите на Янев.

Зам.-главният прокурор Камен Михов обясни, че прокуратурата е взела решение да започне проверка в ДЕКВР заради получените сигнали и публично недоволство. "Няма да избързваме със заключенията", увери Михов, но посочи, че в доклада им вече има няколко констатации.  

По време на заседанието представителите на протестиращите изнесоха конкретни примери за нарушения. От Комисията за защита на потребителите пък обясниха, че техните компетенции са ограничени и стигат само до общите условия на договорите.  Веселин Златев, председател на комисията, посочи, че през 2009 г. КЗК е установила неравноправни клаузи в договорите и въпреки клаузите да са обявени от съда за нищожни, те не се премахват от ЧЕЗ.

Подкрепи Economic.bg