Партийните митинги в София и Пловдив (ОБЗОР)

БСП и ГЕРБ окупират София и Пловдив

328 ~ 4 мин. четене
София и Пловдив станаха арена на многохилядните митинги на БСП и ГЕРБ. Червени знамена под скандирания "Подкрепа" се развяваха на Орлов мост в столицата, докато в Пловдив бяха издигнати сини лозунги под призиви "Оставка".

Активисти на столетницата призоваха от импровизираната сцена на Орлов мост за подкрепа на кабинета "Орешарски". Граждани използваха възможността, за да обяснят, че присъстват на партийния митинг по свое собствено желание. Студент от НАТФИЗ категорично се разграничи от окупаторите на университети в страната и ги призова блокадата да падне. "Окупацията е незаконно"*, повтори той два пъти.

По същото време в Пловдив бившият председател на парламента Цецка Цачева откри партийния митинг на опозицията със скандирания "Оставка". "Новата тройна коалиция обяви, че ще върне държавата на хората, но по-малко от 6 месеца от управлението им, вече няма държавата", каза тя от друга импровизирана трибуна.

"За първи път в парламентарната история на България, със задкулисни хватки и процедури от техните помощници "Атака" направиха така, че се конструира парламент, който избра ръководството си с по-малко от 120 депутати", допълни Цачева. Тя подчерта, че ГЕРБ иска "откритост, почтеност и компетентност и стабилно Народно събрание". "Ние първи обявихме, че днес ще бъдем тук, в Пловдив, със симпатизанти, членове и привърженици", каза бившият председател на Народното събрание, прекъсвана от възгласи "червени боклуци".

Веднага след нея реч държа и депутатът Цвета Караянчева, която бе категорична, че "БСП васално е навела глава, а ДПС я язди безпрецедентно". Пред близо 62 хиляди души в Пловдив бившият министър Томислав Дончев заяви, че смирението вече е свършило. Пред множеството застана и Цветан Цветанов, който се появи с надпис "оставка", залепен на дрехата му.

"Видяхме как караха МВР да бие студенти, да подготвя опорни точки - как "Цветанов, Борисов и ГЕРБ подготвят протестите в София" и какво ли не. За всички 150 дни, тези, които излязоха на площада, казаха "не на Орешарски". Всички тези, които протестират над 150 дни, участваха спонтанно. ГЕРБ днес провежда първия митинг срещу правителството, организиран от партия ГЕРБ. Нека върнем диалога с ЕК с демократично избрано правителство с министър-председател Бойко Борисов", каза той пред активистите на ГЕРБ, пристигнали организирано в Пловдив.

Почти по същото време на Орлов мост пред микрофона застана премиерът Пламен Орешарски. "България изживява труден период. Днес страната се намира в дълбока институционална криза и задълбочаващо се разделение в обществото. Това бяха първите думи, които написах за началото на програмата на кабинета. За съжаление тази характеристика тези думи звучат актуално, въпреки усилията ни да водим политики за възстановяване на държавността и икономиката", каза той.

"Ще продължим да бъдем толерантни и да работим за доброто бъдеще на страната си, каквото и да ни струва това в личен план, допълни Орешарски пред близо 60 хиляди активисти на БСП и ДПС.

Пред пълния с хора булевард "Цариградско шосе", предимно възрастни мъже и жени, думата взе и лидерът на ДПС Лютви Местан, който определи митинга като общ на БСП и ДПС. "Велики сте и се прекланям пред вас!", каза той на множеството.

Едновременно започнаха речите на лидерите на БСП и ГЕБ Сергей Станишев и Бойко Борисов. И докато в столицата лидерът на червените обеща да не допусне Бойко Борисов да се върне на власт, то в Пловдив лидерът на ГЕРБ поднесе извинения към "ранобудните" студенти, които по думите му "са затрупвани с най-различни епитети". "Ние нямаме общо с този протест. Подкрепяме студентите, но нашият митинг е тук", заяви още Борисов.

В София Сергей Станишев също поднесе извинение, но то не беше към протестиращите. "БСП имаме историческа вина пред българските турци - за възродителния процес и се извиняваме за това". Всеки ден кабинетът работи за промяната, която хората поискаха - да се разграничат икономическите интереси от държавата, да помогнем на пенсионерите, на майките с деца, работим за това да има най-сетне икономическо развитие и работни места, да могат хората да живеят достойно", допълни още социалистът.

По това време на партийния митинг на ГЕРБ бившият премиер изрази съжаление, че социолози и политолози не присъстват на демонстрацията. "Защо ги няма тук социолозите и политолозите, които казват ГЕРБ си заминава, ГЕРБ умря, БСП са повече. Къде е платената социология да погледне тук, този площад. Искам да ви призова вас и политическите опоненти за малко разум. Както са я подкарали с тази полицейщина, с това да притесняват хората, да ги бият, да ги уволняват. Ще докарат дотам да се изправят два митинга един срещу друг и това ще е пагубно за България", каза той и припомни намерението на министър-председателя да уволни всеки държавен служител, който участва в протестите.

"Вчера Пламен Орешарски си вкара поредния автогол, като каза, че ще уволняват държавни служители, които протестират. Орешарски е държавен служител. Той е на партиен митинг на БСП. Следователно той трябва да бъде уволнен, трябва да си подаде оставката. Поне веднъж да си удържи на думата и да си подаде оставка. Няма да го наричам премиер, България е имала добри премиери, той е обида за тази дума. Ще сезираме Европа за тази закана на премиера - да уволнява държавни служители, защото ходят на митинг", каза Борисов.

Думите на лидерите на мандатоносителя БСП и опозицията ГЕРБ бяха прекъсвани постоянно от възгласи "Подкрепа" и "Оставка" - всеки според местонахождението си.

След като популярните лица на двете партии държаха речи пред своите симпатизанти, множествата тръгнаха на шествие. Над 60 хиляди българи тръгнаха към Министерски съвет в София, а други близо 62 хиляди започнаха своята обиколка из пловдивските улици.

* - точен цитат
Подкрепи Economic.bg