Печалбата на America Movil падна наполовина

Компанията, контролирана от втория най-богат човек в света - Карлос Слим, обяви печалба от 16.384 песос (1.25 млрд. долара)

96 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата телекомуникационна компания в Латинска Америка - мексиканската America Movil отчете близо два пъти по-ниска печалба през третото тримесечие на 2013 г. Анализаторите очакваха по-добри резултати, но се оказа, че потребителите на телекома са провели по-малко разговори, а разходите на компанията са се увеличили.

Компанията, контролирана от втория най-богат човек в света - Карлос Слим, обяви печалба от 16.384 песос (1.25 млрд. долара) за периода юли-септември. Година по-рано положителният финансов резултат достигна 30.45 млрд. песос, което означава спад от 45% на годишна база. Анализаторите на Reuters очакваха печалбата за отчетения период да достигне поне 25.656 млрд. песос.
 
През тази година America Movil обяви няколко амбициозни поглъщания, което увеличи значително дълга и финансовите разходи по него. Най-амбициозната цел на телекома е холандската KPN, за която мексиканската компания е готова да плати 7.2 млрд. евро (9.6 млрд. долара).

Не са добре нещата и по отношение на основните пазари на America Movil. В Мексико, от където идват близо 50% от приходите на компанията, падат значително. Като цяло приходите се увеличават с 0.7% до 194.221 млрд. песос, но проведените телефонни разговори намаляват с 1.4% спрямо третото тримесечие на 2012 г.

Вчера Reuters писа, че Карлос Слим е увеличил дела си в America Movil до 15.8%. В началото на август Слим държеше директно и чрез компаниите си Inmuebles Carso и Grupo Financiero Inbursa около 15.2% от капитала на мексиканския телеком.

Подкрепи Economic.bg