Печалбата на Citigroup се срина с 90%

Третата най-голяма банка в САЩ е спечелила чисто едва 468 млн. долара през третото тримесечие

100 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Третата най-голяма банка в САЩ - Citigroup обяви 468 млн. долара печалба през третото тримесечие на годината. Финансовият резултат е с 88% по-малък от постигнатите 3.8 млрд. долара през същия период на 2011 г., но все пак е по-добър от предварителните очаквания на анализаторите.

Като цяло слабият финансов резултат се дължи на отписването на активи. Банката намали стойността на дела си в Morgan Stanley Smith Barney (MSSB), което се продава. Освен това през август Citigroup плати 590 млн. долара на акционерите, които обвиниха ръководството на банката, че крие експозициите в ипотеки.

"Основният ни бизнес отчете ръст през тримесечието, след като увеличихме кредитирането и генерирахме повече оперативни приходи", коментира главният изпълнителен директор на банката Викрам Пандит.

Приходите на Citigroup за отчетения период са достигнали 3.7 млрд. долара. В официалното становище на банката се посочва, че увеличението спрямо миналата година се дължи на по-големите приходи от търговски операции и валутна търговия.

Подкрепи Economic.bg