600 договора по „Регионално развитие” са пред спиране

Сред най-рисковите проекти са тези за общинските болници

96 ~ 1 мин. четене

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова определи като рискови 600 договора по програмата „Регионално развитие”.

Пред журналисти в Пловдив Павлова допусна, че тези проекти, по които има забавяне,  могат да бъдат спрени. Тя припомни, че от 1 ноември регионалното министерство започна срещи с отделните общини, за да се направи една реална преценка за изпълнението по проектите.

Програма „Регионално развитие” върви добре, допълни тя. От началото на програмата досега е усвоен 1 млрд. лв. от общо 3 млрд. лв.

За следващата 2013 г. трябва да бъде усвоен още 1 млрд. лева, заяви министърът и обясни, че поради тази причина е бил направен обстоен анализ за проектната готовност на принципа на светофара. Той показал, че 600 проекта попадат в червената светлина, което означава, че за тях има притеснения.

Сред най-рисковите проекти са тези за общинските болници. "Предоставени са 140 млн. лева за ремонт на болници и за доставка на ново модерно оборудване. Договорите са одобрени още миналата година. От 31 кандидатствали общини само една е провела търг. Другите се бавят. Над 100 млн. лева са парите за дейности по деинституционализация за нови социални услуги за деца в риск, деца с увреждания, деца, лишени от родителски грижи. Тук също има забавяне", каза Павлова.

Подкрепи Economic.bg