Печалбата на GLOBUL намалява по-бързо от приходите

Оборотът на телекома за деветте месеца е 558.3 млн. лв., а печалбата - 208.1 млн. лв.

Автор: Атанас Христов

Вторият мобилен оператор на българския пазар - GLOBUL, който преди два месеца беше купен от норвежката компания Telenor, отчете по-бързо намаляване на печалбата от приходите. За януари-септември 2013 г. оборотът на компанията намалява с 9.4% на годишна база до 505.7 млн. лв. За същия период печалбата на телекома се понижава с 12.3% и в края на септември тази година е 182.5 млн. лв., сочат данните от отчета на дружеството.

През третото тримесечие тенденцията е аналогична. Приходите в периода юли-септември 2013 г. се свиват с 2.8% на годишна база до 173.9 млн. лв., а печалбата намалява с 6.4% до 63.8 млн. лв. От GLOBUL обясниха спада на приходите си през третото тримесечие с намалението на цените за терминиране, въведено от регулатора (Комисия за регулиране на съобщенията - б.а.) през юли 2012 г. "Ако не се взимат предвид промените в цените за терминиране, приходите на GLOBUL за тримесечието биха отбелязали ръст от 0.3%", твърдят от телекома.

Броят на активните клиенти на абонаментните програми на телекома се е увеличил до близо 2.7 млн. в края на третото тримесечие. Това е повишение от 6.4% в сравнение със същия период на миналата година. Абонатите с договор са 68% от всички 3.9 млн. активни клиенти на оператора.

През третото тримесечие на 2013 г. гласовите услуги продължиха да доминират като основен фокус на българския телекомуникационен пазар и формираха основната част от приходите в сектора. Независимо от това, приходите на GLOBUL от услуги за пренос на данни отбелязаха ръст от 44% на годишна база. Към края на тримесечието, проникването на мобилните услуги на българския пазар се оценява на близо 150%.

Коментари: 0