Печалбата на Tesco се срина след отписвания за 2.4 млрд. паунда

Веригата ще излезе от губещия си американски бизнес Fresh & Easy

144 ~ 1 мин. четене

Най-голямата британска търговска верига Tesco обяви лоши финансови резултати за годината, съобщава Financial Times.  Основната причина за тях са отписванията в размер на 2.4 млрд. паунда, последвали от излизането на компанията от губещия си американски бизнес.

Така печалбата на веригата се срина наполовина, отчитайки най-лошия резултат в историята на компанията. Веригата, която е третата по големина в света, съобщи днес, че печалбата й преди данъци е 1.96 милиарда лири, като пада с 51.5%.

Tesco отписва 1 млрд. паунда от неуспешния си американски бизнес Fresh & Easy, като направи и преоценки и на стойността на имотите си във Великобритания с 804 милиона лири.

Освен това Tesco прави отписвания при бизнеса в няколко други европейски страни. Компанията отчете й спад от 14.5% в нетната й печалба за годината, основно заради разходите по реформирането на бизнеса на домашния й пазар.

Въпреки огромните инвестиции, от компанията сочат, че продажбите за четвъртото тримесечие, растат с едва 0.5%. Това е забавяне спрямо темпа на растеж от 1.8% в периода преди новогодишните празници.

Подкрепи Economic.bg