Печалбите от хазарт няма да се облагат

Държавата се отказа от предложения от Симеон Дянков 10% данък върху печалбите от хазартни игри

Финансовото министерство засега се отказа от идеята на вицепремиера Симеон Дянков за облагане на печалбите от хазарт за физически лица с 10% данък. Това стана ясно от думите на зам. финансовият министър Владислав Горанов, който бе участник в заседанието на икономическата комисия, на която бяха гласувани промени в Закона за ДДС.

Само преди две седмици финансовият министър Симеон Дянков обяви, че между първо и второ четене на данъчните закони може да се разшири обхватът на облагането не само върху лихвите от депозити, но и върху печалбите от хазарт и от фондовата борса.

Днес Владислав Горанов оповести, че печалбите от хазартни игри на хората няма да се облагат, но хазартните оператори трябва да информират държавата за всички изплатени печалби над 5000 лева.

Управляващите предвиждат конвенционалният хазарт да запази ставката си от 15% върху оборотите, докато при онлайн игрите ставката ще бъде 7%.

Анализът на практиката в ЕС показва, че на много места има диференцирана ставка, обясни зам.-министърът. Той обясни, че по-ниската ставка за онлайн хазарта е продиктувана от спецификата на организация на игрите от разстояние и от това, че при равна ставка игрите, организирани от разстояние, стават неатрактивни. Едно такова положение ще доведе до опасността да не бъде издадена нито една лицензия по отношение на хазарта, организиран от разстояние, обясни Горанов. 

По данни на ГДБОП годишно онлайн залаганията у нас са за около 1 млрд. лв., но операторите са регистрирани на чужда територия и не плащат данъци в България. Стана ясно от думите на депутата от ДПС Йордан Цонев.

В момента се водели дебати за това дали да се обложат печалбите от фондовата борса.  Засега е сигурно, че ще се облагат само доходите от лихвите на депозити от 1 януари 2013 г.

Коментари: 0