Пеевски се отказа от мястото си в ЕП

Искра Михайлова отива в Брюксел вместо него

"За мен мястото в Европарламента не е самоцел. И това ще ви го докажа тази вечер. Отстъпвам своето място на Искра Михайлова" (която е на пето място в листата на ДПС - б.а). Това заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски на пресконференция в НДК след края на изборния ден. Това бе и първата си публична изява на депутата от 14 юни 2013 г., когато бе избран за шеф на ДАНС, но се оттегли заради масовите протести,

"Отново показаха нашето място и че не можем да бъдем изместени. Благодаря за доверието на нашите структури, които дадоха доверие към мен”, заяви Пеевски.

"Така и не разбрах в какво ме обвиняват. След мен тичаха хора, които служеха на други господари и ми задаваха неясни въпроси. Не тая злоба към никой, въпреки всичко. Да оглавя ДАНС беше решение да дам нещо на България. Видяхте, че като се прояви недоволство, сам се оттеглих. След това 1 година – „Кой, кой”, какво „кой", попита той.

"Ако бях чул някакво обвинение, бих се оттеглил като цяло от политиката”, добави той. „И през това ще мина, но когато всичко свърши, кой ще ми се извини”, попита още той.

От своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан отказа да сподели името на заместника на министър Искра Михайлова, но увери, че това ще бъде "много, много стойностен министър". Новият министър няма да е партийна номинация, а ще покрива изцяло профила на експерта и това качество ще доминира над партийния признак, добави още той.

Местан изрази недоволството си от резултатите на вота за Европарламент. „Резултатът ни е впечатляващ. Нашата сила излиза от толерантността ни. Според нас, едно от много добрите неща, които видяхме в тази кампания, е предаването „Гласовете на Европа” на националната ни телевизия. Основните парламентарни политически сили, разположени в демократичния спектър, намериха воля да не прескачат отвъд границата на толерантния език. Не отговорихме и на провокациите”, добави той.

ДПС е единствената политическа сила, която не губи нищо от резултата си през май 2013 г. Може да се окаже, че сме единствената политическа сила, която съхранява резултата си и че дори леко го надгражда, каза още той. Местан посочи, че има два абсолютно неоспорими критерия за това дали резултатът на една политическа сила може да се определи като успех.

Коментари: 0