Pepsi изненада приятно анализаторите

Чистата печалба на компанията за второто тримесечие е достигнала 2.01 млрд. долара

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Печалбата на американския конгломерат PepsiCo за второто тримесечие на 2013 г. надхвърли очакванията на анализаторите, предаде Reuters. Производителят на безалкохолни напитки и бързи закуски е спечелил чисто 2.01 млрд. долара в периода април-юни, докато очакванията бяха за около 1.49 млрд. долара.

По-високите цени и повишаването на производителността са изтъкнати като основна причина за по-добрия финансов резултат. Също така компанията изтъква по-ниските данъци, които е платила за периода и спечелените 137 млн. долара от франчайз бизнеса във Виетнам.

Приходите на компанията за периода са се увеличили с 2% на годишна база до 16.81 млрд. долара. Средната прогноза на анализаторите на Reuters беше за 16.79 млрд. долара. Продажбите на хранителни продукти са се увеличили с 3%, а при напитките ръстът е 1.5%.

Главният финансов директор Хю Джонстън заяви, че продажбите на PepsiCo са били засегнати негативно от влажната пролет, но благодарение на широкото портфолио на компанията негативният ефект е бил компенсиран.

Компанията отчита спад при продажбите на безалкохолни напитки в Северна и Южна Америка, докато търсенето на бързи закуски се увеличава.

Коментари: 0