Петрич строи пречиствателна станция за 24 млн. лева

Договор за предоставяне на средствата ще подпишат днес министър Нона Караджова и кметът на града

Петрич получава безвъзмездна финансова помощ за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води и съпътстващи колектори. Стойността на проекта е 24 млн. лв. Той се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013”.

Договорът за предоставяне на средствата ще бъде подписан днес от 15.00 часа в сградата на Община Петрич от министъра на околната среда и водите Нона Караджова и кмета  Вельо Илиев.

Сега градът не разполага с пречиствателна станция за отпадъчни води. Чрез изграждането на модерни съоръжения за пречистване на водите ще се предотврати замърсяването на река Струмешница, а оттам и на приемника на водите й - река Струма. Така предвидените инвестиционни мерки ще имат положителен ефект за околната среда в целия трансграничен регион, добавят от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

По приоритетна ос 1 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в населени места” са договорени близо 3,397 млрд. лв. (135,24 % от средствата за сектора). От тях са изплатени  над 396 млн. лв. В изпълнение са 125 проекта на стойност 3,239 млрд. лв. Успешно са приключили 86 договора за техническа помощ с общ размер на усвоената безвъзмездна финасова помощ  55,5 млн.лв.

Коментари: 0