Петролът задържа цените си до месец

Една от причините е забавянето на икономиките и оттам - намаленото потребление, казва Валентин Кънев, председател на Блаканска и Черноморска петролна асоциация


Напоследък се наблюдават две тенденции по отношение на добива на петрол, които пряко влияят върху цената му. OPEC максимално е увеличил добива и е достигнал до рекордни нива, особено в Саудитска Арабия. Либия също значително увеличава добива на петрол и вече количествата отпреди войната. В момента Ирак включва нов терминал за износ на нефт и също много активно допринася за увеличаване предлагането на нефт на пазара. Русия също отчита максимални нива на добива си.

Така че този ръст на добива влияе положително върху цената на петрола, като я тласка надолу. Има още един положителен фактор, който задържа цената на петрола - това е по-малкият от очаквания ръст на потреблението вследствие на забавения икономически растеж в света.

Основният фактор, който влияе върху поскъпването на петрола, е напрежението в Персийския залив и спирането на доставки на Иран за някои от страните, които подкрепиха санкциите срещу Техеран.

Всъщност това, което се очакваше - препозициониране на доставките от едни към други страни, не се случи, поради което добивът на петрол в Иран започна да пада. И причината за това е повече от логична - традиционните износители на петрол не отстъпват своите пазари на доставчиците от Иран. Така че санкциите срещу Иран вече дават резултат, като намаляват добива в тази страна и допринасят за увеличаването на цената на петрола на пазара.

Не бива да забравяме и спреният износ на петрол от Судан, който добива 500 хил. барела дневно,
равняващи се на 25 млн. тона нефт годишно. Същото се отнася и за Сирия, чийто добив, макар и малък,също намалява предлаганите количества.

Негативно на цените на петрола повлияха и някои аварии в Северно море и Канада, които обаче вече се остраняват. Ангола и Нигерия също бяха намалиха износа си, но вече заявиха, че ще го увеличат до края на април.

В крайна сметка до средата на май цената на петрола ще зависи най-вече от баланса между спадането на добива в Иран и увеличаването на доставките от Русия, Ирак, Либия, Нигерия и Ангола, така че очаквам цени около сегашните.

Записа Белчо Цанев

Коментари: 0