Строят газопровод Добрич-Силистра

Изграждането ще започне през септември, до 200 работни места ще бъдат разкрити по проекта

През септември се очаква да започне строителството на газопровода Добрич-Силистра. Това съобщи на брифинг в Добрич Кирил Темелков, изпълнителен директор на “Булгартрансгаз” ЕАД, предаде “Фокус”.

Още преди две години е започнала работа по проекта за изграждане на преносен газопровод високо налягане и съоръжения към него. В Добрич днес са се срещнали и разговаряли представители на газовата компания, на областните администрации на Добрич и Силистра, депутати и представители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Целта на разговорите е била да се обсъди докъде е стигнало развитието на проекта, които са основните проблеми и какво предстои от тук нататък.

Трасето ще бъде с дължина около 80 км и ще преминава през четири добруджански общини – Добричка, Тервел, Кайнарджа и Силистра. Така ще бъде осигурен достъп на този район до газопреносната мрежа в страната. Има идея да бъде направено и отклонение към още две общини в Силистренска област – Алфатар и Дулово. Ползата за втората община е от огромно значение, подчерта областният управител на Силистра Николай Димов, защото именно в района на Дулово се намира най-голямото находище на каолин в Европа и заради липсата на газ там са пропуснати значителни икономически ползи за страната и района.

Бюджетната стойност на проекта е около 12 млн. евро. 70% от тях е финансиране от Международния фонд “Козлодуй”, чрез Европейската банка за възстановяване и развитие, останалите средства са от дружеството. То ще изплаща в левове и обезщетенията за право на прокарване.

Дружеството работи така, че проектът да бъде реализиран във възможно най-кратки срокове, подчерта Кирил Темелков. Той добави, че в процеса на работа има различни процедури, като видове земеползване, видове собственост и т.н. Те трябва да бъдат осъществени според закона.

Отбелязан е значителен напредък по отношение на проектните работи. Почти пълна е готовността с техническия проект, така че когато разрешителните и съгласувателни процедури приключат, ще бъдат внесени документите в МРРБ за получаване на разрешение за строеж.

Проведени са процедури за избор на строител и резултатите са докладвани на Европейската банка за възстановяване и развитие, която трябва да се произнесе по тях следващия месец, след което евентуално ще бъде сключен договор. Процедурите, през които се преминава, са много и разнообразни, но работата по проекта е ефективна, защото е оказана пълна подкрепа от страна на местните власти, подчерта Кирил Темелков.

Надеждите са, че през следващата година може да бъде въведен в експлоатация и самият газопровод. Между 100 и 200 работни места вероятно ще бъдат разкрити по време на изграждането на съоръжението, което ще се строи цялостно, а не поетапно “и е редно да започне от Добрич”, каза Кирил Темелков.

Коментари: 0