Philips съкращава още 2200 работници

Мярката се налага заради влошаване на икономическите условия

64 ~ 1 мин. четене

Най-голямата компания в света за осветителни тела - Royal Philips Electronics ще съкрати допълнителни 2200 работни места. Целта на непопулярната мярка е да се спестят още 300 млн. евро, което се налага заради влошаване на икономическите условия, съобщи Bloomberg. Целта е да се намалят разходите до 1,1 млрд. евро през 2014 г., в отговор на ниската ефективност в подразделенията за производство на електрически крушки и медицинско оборудване, се казва в изявление на базираната в Амстердам компания.

"През юли казахме, че икономиката е в по-лошо състояние от преди. Сегашната мярка ще ни направи по-гъвкави и конкурентни", коментира Франс ван Хутен, главен изпълнителен директор на Philips. Компанията вече намали персонала с 4500 служители, като най-новите мерки ще бъдат насочени към съкращаване ще са съсредоточени към производството на крушки и медицинско оборудване. Ще има съкращения в отделите маркетинг и информационни технологии.

Целите на Philips остават непроменени - ръст от 10-12% на печалбата преди данъци и такси, и повишение на проходите с 4-6% през 2013 г.

Книжата на Philips се повишиха с 27 цента, или 1,4% до 19,3 евро за акция, но след това търговията се успокои на нива 19,2 евро за акция в Амстердам. Пазарната капитализация на изобретателя на компакт диска се е повишила с 18% през тази година до 20 млрд. евро.

Подкрепи Economic.bg