Планът за единния банков надзор е незаконен

Заключението на експертите е, че без промяна на договорите за ЕС би било невъзможно въвеждането на подобни регулации

80 ~ 1 мин. четене

Планът за създаването на единен банков надзор за еврозоната е незаконен. Това показва становище по идеята, която би трябвало да подпомогне преодоляването на дълговата криза, пише Financial Times.

Документ от правен съветник на Европейския съвет показва, че така замисленият надзор е „извън правомощията” на Европейската централна банка. Заключението на експертите е, че без промяна на договорите за ЕС би било невъзможно въвеждането на подобни регулации.

Освен това страните извън еврозоната, които ще искат да се включат в новата регулаторна система, няма да могат да го направят.

От правна гледна точка те няма да могат да гласуват по всички решения на ЕЦБ, което е основно изискване на страни като Швеция и Полша например.

Миналия месец шведският финансов министър бе категоричен, че плановете на ЕК са неприемливи. Не можем да допуснем да сме под надзора на институция, в която нямаме права да гласуваме, а в същото време тя ще решава как да се харчат парите на нашите данъкоплатци, обясни Андерс Борг.

Според дипломати различните правни мнения биха могли да задълбочат притесненията на някои страни членки. Очаква се банковият съюз да е сред основните теми на срещата на върха на ЕС днес.

Подкрепи Economic.bg