Плевнелиев: Активно да търсим инвестиции

Президентът призова да се подкрепя и ръста на износа

През 2012 година България я очаква нисък растеж на икономиката и затова трябва активно да се търсят инвестиции и да се подкрепя износа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в свое изявление пред депутатите и българските граждани в Народното събрание.

 

„В сферата на икономиката ключово е стимулирането на инвестицииите, насърчаването на малките и средни предприятия. Заради кризата и несигурността, два от трите фактора на растеж – потребление и инвестиции - са на ниски нива, каза Плевнелиев. Трябва да бъдат преосмислени стимулите за инвестиции. Промените в Закона за насърчаване на инвестициите са неотложни, категоричен бе държавният глава. 

Всички бяхме на мнение, че добрата инфраструктура е предпоставка за инвестиции. Фокусът на правителството върху изграждането на инфраструктурни проекти е много полезен, посочи президентът. Макроикономическата стабилност е много важна за България и всички трябва да я подкрепят, заключи Плевнелиев.

 

Президентът представи пред депутатите резултатите от т.нар. "Месец на политическите консултации", в които той обсъди с водещите политически сили приоритетите за развитие на България.

 

Според държавния глава важните теми пред обществото са Националната програма за развитие „България 2020”, мерки в подкрепа на икономиката и растежа, енергийната ефективност, диверсификацията.

 

През тази година ще изработим дългосрочна програма и стратегия за развитие 2020, която ще бъде оформена и като конкретен план за действие. При формулирането й ще търсим надпартийност, за да се изпълняват заложените цели, независимо кой е на власт, коментира държавният глава. 

 

Коментари: 0