Плевнелиев: Кристалина Георгиева няма да е премиер

Нека да си решим проблемите като германци, поиска президентът

Снимка: БГНЕС

104 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Нито един член на служебния кабинет не е ясен. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при участието си в предаването "ДикOFF" на Нова телевизия. От думите му стана ясно, че еврокомисарят Кристалина Георгиева не е сред вариантите му за премиер. "Кристалина Георгиева е български комисар и ще остане на работа там, където е", заяви Плевнелиев и остави без отговор останалите слухове за това кои ще са членовете на служебното правителство.

"Гарантирам, че служебното правителство ще бъде надпартийно. В него ще има компетентни хора, независимо от партиите", бе коментарът на държавния глава.

Да седнем да преговаряме и да решаваме проблемите си като германците, призова още Плевнелиев. Ако Германия беше изпаднала в подобна на нашата ситуация сега, там щяха да седнат на масата за преговори, да дефинират проблема и да го решат. А у нас се правят декларация, които се дават, а после се напуска, каза той, визирайки вчерашната реакция на представители на протестиращите, които напуснаха срещата за бъдещия Обществен съвет.

Според Плевнелиев обаче вчерашната среща на "Дондуков" 2 в никакъв случай не може да бъде наречена провал. "Дойдоха хора, някои предложиха много смислени идеи", допълни той. Президентът обяви, че той не определя списъка на хората, които да участват в тези консултации. "Аз не каня хора, каня институции", обясни той.

Плевнелиев допълни, че един президент не може да се заиграва с една или друга политическа партия. "Конституцията посочва много ясно неговата надпартийност и независимост. Аз не съм член на политическа партия, не съм бил. Смятам да спазвам правилата и Конституцията. Гарантирам, че като президент ще адресирам проблемите на хората с цялата честност и откровеност", заяви той.

Според него кризата, започнала заради ниските доходи и високата безработица, се превърна в политическата криза след оставката на кабинета. Държавният глава призна, че е бил изненадан  от решението на Бойко Борисов да подаде оставка. "Но министър-председателят носи отговорността за решенията си", заяви Плевнелиев и разкри, че отношенията му с премиера в оставка са "мъжки" и "прями". Плевнелиев подчерта, че между политиците на високо ниво не бива да има караници, защото те пречат за решаването на проблемите. "Така аз разговарям и със Сергей Станишев, Лютви Местан...', допълни президентът.

Подкрепи Economic.bg