Плевнелиев: Оказах се прав за актуализацията на бюджета

Президентът се надява действията на правителството по изтегляне на кредита "да са в синхрон с актуализирания от тях бюджет"

72 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Президентът Росен Плевнелиев изтъкна, че се е оказал прав при налагането на ветото върху актуализацията на бюджета през август. "Вижте как аз се оказвам прав, защото тогава помолих кабинета да обясни на нацията колко пари ще се теглят като кредит, откъде ще се изтегли и за какво ще се ползва", каза президентът, цитиран от "Фокус". Той направи коментар по повод решението на Министерски съвет от вчера, да се изтеглят 360 млн. евро от германски банки, без да е ясно как ще се използват тези пари.

"Ветото на президента тогава беше възприето като обявяване на война, и бе повод за поредната конфронтация, която никога не съм търсил. Ветото на президента е негово конституционно право. Може ли, когато един президент ползва конституционното си право, да го обвинят, че след това едва ли не е стартирал война. Напротив, това е мое конституционно право. Какво исках да постигна? Прозрачност. Исках да бъде полезен на гражданите, за да може управляващите да бъдат полезни на гражданите, като посочат точно какъв кредит, откъде и защо. Ето, днес много хора си задават тези въпроси. Защо трябва да са немски банките, защо не са австрийски, защо не са френски? Няма ли да се организира търг? Този търг няма ли да бъде направен така, че най-добрата оферта с най-ниската лихва, да победи? Това са важни въпроси", каза президентът.

Росен Плевнелиев се надява действията на правителството по изтегляне на кредита "да са в синхрон с актуализирания от тях бюджет". "Надявам се този ход на правителството да е разчетен в актуализацията на бюджета, която те предприеха през август", добави той.

Подкрепи Economic.bg