\"Плиоценски парк\" в Дорково разказва история на 5 млн. години

Паркът показва възстановка на разкопки на пода, покрити със стъкло

Автор: Божидара Иванова
Нов палеонтологичен парк отвори врати в Дорково на 19 септември. ”Плиоценски парк” разказва на посетителите си за всички невероятни тайни, които китното Дорково крие, както и за магията от преди 5 млн. години. В находището край селото са били открити били огромни бивни, кътници и множество други кости от скелетите на мастодонти - огромни бозайници с големи зъби, далечни родственици на днешните слонове.

"Когато влезете в парка ще видите възстановка на разкопки на пода, те са покрити със стъкло. Има мастодонт ананкус в реален ръст", разказа кметът на селото Николай Ковачев, цитиран от Kmeta.bg. По думите му за разлика от музеите, които излагат вкаменелости, в Дорково може да се види възстановка - диорама, която представлява точно изображение на историческия момент. "Тя показва животинските видове и е направена под ръководството на проф. Николай Спасов", уточнява кметът Ковачев.

Изграждането на ”Плиоценски парк” се осъществи по проект "Създаване и популяризиране на културно-исторически продукт в община Ракитово чрез адаптация на "Палеонтологично находище - с. Дорково" като туристическа атракция и социализация на културен паметник крепост "Цепина". Средствата са отпуснати по Оперативна програма "Регионално развитие". Успоредно е изграден и туристически информационен център в подножието на крепост "Цепина".

За първи път голямото палеонтологическо находище в местността Илин кладенец, на 400 м край Дорково, впечатлило член-кореспондента Тодор Николов. През 70-те години на ХХ в. геолози, които търсели полезни изкопаеми, съобщили за стърчащи от скалите кости. И през 1984 година се провела първата научна експедиция. Така, именно край Дорково била открита най-богата находка от подобен род в Европа.

Само за първите 4 дни след откриването на парка, той е бил посетен от 700-800 души. "Интересът определено е голям", категоричен е кметът на Дорково, пише Kmeta.bg.
Коментари: 0