Тристранката не постигна нищо

Социалните партньори не успяха да се споразумеят по нито една от заложените точки от дневния ред

Снимка: БГНЕС

100 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) завърши без нито едно съгласие по предварително заложените за обсъждане точки от дневния ред. В Министерски съвет днес социалните партньори обсъдиха възможни промени в данъчните закони, семейното подоходно облагане, установяването на минимален необлагаем доход и отпадането на данъка върху лихвите по депозитите. Представителите на бизнеса, синдикатите и държавата обаче не успяха да постигнат споразумение по нито една от точките.

След края на заседанието финансовият министър Петър Чобанов увери журналистите, че вратата за дискусии не е затворена и по всички предложения може да има споразумение догодина.

Синдикатите и работодателите обясниха, че не са имали време да се запознаят с предложенията на държавата за изменения в данъчното законодателство, тъй като те не са стигнали до тях в необходимия срок. Затова си дадоха време до петък да ги преразгледат, да преработят собствените си предложения и становища, които ще бъдат представени след това пред парламентарните комисии.

Така минималната работна заплата (МРЗ) остава без промяна. Синдикатите настояват тя да се увеличи до 340 лв. още от 1 октомври. Работодателите от своя страна смятат, че мярката е вредна и ще доведе до съкращаване на персонал. Държавата в лицето на финансовия министър Петър Чобанов също е резервирана към увеличение през тази година, въпреки че вдигането беше част от предизборната кампания на БСП. Чобанов заяви, че увеличението може да се случи през следващата година, тъй като през 2013 г. вече имаше едно увеличение от 290 на 310 лв.

Заради липса на разбирателство данъкът върху лихвите по депозитите също остава без промяна. Той няма да се премахва, въпреки че това отново беше предизборно обещание на партията, с чийто мандат управлява сегашното правителство. Финансовият министър се аргументира, че досега са събрани 90 млн. лв., които ще бъдат използвани догодина за допълнителни средства в образованието. "Към момента са консумирани по-голяма част от негативите от въвеждането му и ще видим прилагането му и събираемостта по него", каза Чобанов.

"Поради липса на съгласие предпочитаме да не прибягваме към въвеждане на необлагаем минимум", заяви Чобанов пред журналистите. Такова искане имаха синдикатите, но то не беше подкрепено и от работодателите. "Като цяло имаме опростена данъчна система, която функционира добре. Нашите мерки са насочени към заздравяването й, да видим какво и колко можем да събираме догодина", каза още министърът и обясни, че тогава трябва да се усети заздравяването на данъчната система.

Подкрепи Economic.bg