По-евтино парно от 1 юли

Намалението вероятно ще е 5-7% и ще остане в сила до началото на новия отоплителен сезон

Не по-късно по 1 юли ще се отрази намаляването на цената на газа за крайните потребители. Това обеща председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, съобщи агенция Стандарт нюз.

"Цената се формира по конкретни договори. Потребителите ще усетят намалението, но трябва да се мине съответната процедура. Между 5 и 7% може да намалее цената на топлинната енергия от 1 юли. Ако нямаме резки промени на цените на горивата на световните пазари, тази цена трябва да се запази и до началото на отоплителния сезон от 1 октомври", каза Семерджиев.

Ако 10-11% е намалението на газа, би трябвало със същия процент да се отрази намалението и на потребителите. Въпросът е кога и какви ще бъдат конкретните цифри. Топлоенергията се намалява с друг процент за различните дружества, обясни Семерджиев.

Очакваме с нетърпение да идва по-евтин газ и това да се отрази на всички по веригата. Когато получим точни данни, това ще бъде отразено по съответната процедура. Чакаме процедурата. При нас няма конкретни данни как са намалели цените, когато имаме данни, ще дам информация как ще се промени цената на газа, посочи Семерджиев.
 
„Булгаргаз” продължава да трупа недовзет приход и в момента цената на газа в България е ниска за потребителите. В момента цената на природния газ е най-благоприятна за потребителите, заяви още той.

Коментари: 0