По-ниска надценка за лекарствата

Понижението е с 2 процентни пункта и е заложено в предложенията за промени в Наредбата, която определя правилата за ценообразуване и реимбурсиране

"Надценките в търговията с лекарствени продукти се намаляват с 2 процентни пункта. Това ще важи както за търговците на едро, така и за аптеките. Намалението ще се отрази върху цените на лекарствените", каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.
 
Понижението е с 2 процентни пункта и е заложено в предложенията за промени в Наредбата, която определя правилата за ценообразуване и реимбурсиране. Възможни са различни варианти за спестените средства от цените на лекарствените продукти. Един от тях е някои от медицинските изделия да бъдат заплащани от НЗОК. "Нека първо да видим какъв финансов ресурс ще се освободи и ще вземем решение в полза на пациента", каза министърът.

Атанасова съобщи, че се въздържа от прогноза какво ще бъде поевтиняването, но заяви, че са предвидени серия от мерки, за да има сериозно намаление в цените на лекарствените продукти. Тя даде пример, че при договарянето на медикаменти за онкологичните заболявания са постигнати намаления до 80% и това показва, че и притежателите на разрешения за употреба са готови да дадат отстъпки. Според министъра отстъпки от цените ще има, но с фирмите, които не предложат отстъпки за лекарства от позитивната листа, също ще бъдат сключвани договори. Тези, които са в позитивна листа и се заплащат с публични средства, разбира се, че ще се платят, увери Атанасова.

Министърът посочи, че няма как с нормативен акт да бъде задължена фирма да присъства на нашия пазар и да предлага отстъпки в цените. Съгласно промените, включването на нови оригинални медикаменти в Позитивния списък ще става не на три, а на шест месеца.
Коментари: 0