По-високи цени на мобилните апарати

Квота, наложена от Китай върху редки земни елементи, оскъпява производството

6440 ~ 1 мин. четене

Скок на цените на мобилните телефони се очаква в скоро време на пазара. Причината е наложена квота от китайските власти за износ на редки земни  метали, с които се правят уредите.

Миналия месец бе заведен иск пред Световната търговска организация от САЩ, Япония и Евросъюза заради наложените ограничения от Китай. Пекин дори учреди асоциация, която ще регулира добива на някои метали в страната, което бе повод за първият случай на сътрудничествот от този вид на три геополитичеки играчи.

В Китай се добиват 95% от редките земни елементи в световен мащаб, като те са важен компонент в производството на продукти в сферата на технологиите. Според търговските партньори на Китай, страната иска да укаже натиск върху дргите производители да преместят заводите си в странта.

Пекин ограничи износа на металите, за да запази ниски цени за своите вътрешни купувачи, докато международните фирми плащат повече. Официалната цитирана позиция, е, че със налагането на квотите ще се намали замърсяването на околната среда от работата на минната промишленост.

Регулаторът ще се състои от 155 души – представители на някои от най-големите фирми за производство на редки метали в Китай, и ще се отчитат пред Министерството на индустрията и технологиите в страната, което контролира добива на тези елементи.

Подкрепи Economic.bg