Почина експрезидентът на Грузия Едуард Шеварнадзе

Последният външен министър на Съветския съюз и "дясната ръка" на Горбачьов си отиде на 87-годишна възраст

528 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Бившият президент на Грузия Едуард Шеварнадзе (1995 - 2003) почина на 87-годишна възраст на 7 юли, информира британската радио-телевизия BBC.

Последният в историята министър на външните работи на Съветския съюз ще бъде погребан на 13 юли в Тбилиси. Информацията е потвърдена и от британска агенция Reuters, която цитира личния помощник на бившия държавен глава.

Бъдещият държавен деец е бил роден на 25 януари 1928 г. в село Мамати на Ланчхутски район на Грузинската ССР в многодетно семейство на учител по руски език и литература. От 10-годишен той е работил като селски пощальон.

Едуард Шеварнадзе е завършил образованието в Медицински техникум на „Отличен”, което му е позволило да влезе в институт без изпит. Той обаче е получил предложение да стане секретар на републиканската комсомолска организация и е предпочел политическа кариера през лекарска.

След като е стигнал до ниво Първи секретар на Тбилиски градски комитет на Партията, 44-годишният е оглавил републиканската партийна организация. Като министър на вътрешните работи на Грузинската ССР става прочут с борбата си с корупцията, затова по време на Леонид Брежнев оглавява Грузинската ССР.

През 1985 г. новият лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов го назначава за министър на външните работи на СССР. Смятан е дори за „дясната ръка” на първия президент на Съветския съюз.

След разпадането на Съюза през 1995 г. оглавява Грузия. през същата година претърпява покушение, като през 1998 г. подареният след първия атентат от германския канцлер Хелмут Кол брониран Mercedes-Benz му спасява живота. През 2003 г. обаче заради Революцията на розите сам предлага да си подаде оставка, за което получава гаранции за сигурност и правото да запази правителствената си резиденция от бъдещия президент (2004 – 2013) Михаил Саакашвили.Подкрепи Economic.bg