Почина президентът на Венецуела Уго Чавес

Управлението на държавата временно преминава в ръцете на вицепрезидента Николас Мадуро

364 ~ 1 мин. четене

Президентът на Венецуела Уго Чавес е починал. Това обяви вицепрезидентът на страната Николас Мадуро, малко след като разкри, че борещият се с рака Чавес страда от тежка инфекция, съобщава Reuters.  Чавес напусна този свят на 58-годишна възраст.

„Получихме най-тежката и най-трагичната новина. Kомендантът президент Уго Чавес е починал днес в 4.25 часа”, заяви Мадуро в ефира на държавна телевизия.

Часове по-рано министърът на съобщенията Ернесто Вилегас обяви, че здравето на президента се е влошило. По думите на Вилегас, Чавес е диагностирициран с "нова тежка инфекция", заради която той не може да диша. Министърът отбелязва, че президентът осъзнава в какво състояние е. Преди два месеца, след като Чавес отново се влоши, Вилегас също свърза това с респираторна инфекция.

През юни 2011 г. стана ясно, че той има неуточнен вид рак в областта на таза. Чавес бе опериран в Куба и подложен на химио- и лъчетерапия.

Управлението на държавата временно преминава в ръцете на вицепрезидента Николас Мадуро. Според Конституцията на Венецуела нови президентски избори трябва да бъдат проведени в срок от 30 дни след овакантяването на президентския пост.

Вътрешната политика на Чавес се характеризира с незачитане на неолибералното разбиране за правото на неприкосновена частна собственост като често срещано явление е национализацията на предприятия и природни ресурси, които не се експлоатират или са изоставени от бившите си собственици.

Подкрепи Economic.bg