Пожарът на "Витоша" се разраства

Пламъците вече засягат и живи иглолистни дървета, които горят като факли, предупредиха еколози

Автор: Виолета Иванова

Пожарът в местността „Бистришко бранище” на Витоша се разраства. Това съобщиха на пресконференция представители на екологични организации. Пламъците вече засягат и живи иглолистни дървета, които горят като факли, предупредиха те.

„С много труд пожарът в резерват „Бистришко бранище“ бе овладян от едната страна, но същевременно опасно продължава да пълзи към зелената гора над Бистрица”, заяви Александър Дунчев. По думите му ако днес огънят не бъде овладян ще изгори цялата гора. „Ако пламне зелената гора, ще стане страшно, защото смолата в иглолистните дървета гори като бензин“, разясниха еколозите.

От екологичните организации попитаха защо са върнати хеликоптерите, с които Израел предложи да помогне. „Много пари ли ще струва на държавата това или ще се посрами честта на Бойко Борисов?”, попитаха те. Еколозите допълниха, че хеликоптерите не спират пожара, а само го ограничават.

По думите им се налага спешно прокарване на няколко противопожарни просеки, но според министъра на земеделието и горите Мирослав Найденов това е незаконно, тъй като местността е природен резерват. Това не е в противоречие със закона, твърди адвокат Свилен Овчаров, който съобщи, че по закон това не важи при потушаване на пожар.

Еколозите поискаха също така кметът на София Йорданка Фандъкова да анулира договора на „Витоша ски”, тъй като те не изпълняват задълженията си и съоръженията да бъдат отнети в полза на общината.

На въпрос знаят ли дали друга фирма има интерес да инвестира на Витоша от екологичните организации отговориха, че нямат такава информация.

 

Информационна агенция "Икономика"

Коментари: 0