Полицаите готвят протест на 16 март

Синдикатите настояват за граждански контрол в МВР чрез назначаването на заместник-министър, определен от гражданските сдружения

140 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

МВР се противопоставя на номинациите за министър на вътрешните работи в служебното правителство на лица, участвали под каквато и да е форма в предишни политически кабинети в МВР, както и на заемали висши професионални постове. Това е позицията на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), която е изпратена чрез отворено писмо до българските граждани и до президента Росен Плевнелиев.

Според синдикалната организация "тези лица са пряко отговорни за проваления социален диалог в министерството, както и за сегашното му състояние". От там настояват за наличието на граждански контрол в МВР чрез назначаването на заместник-министър на вътрешните работи, определен от гражданските сдружения или неправителствени организации.

Сред искания са още незабавното подписване на нов колективен трудов договор или продължаване срокът на действащия с шест месеца, с което "да се прекрати позорната игра с правата на над 7000 служители в МВР - лица, работещи по трудови правоотношения".

От СФСМВР заявяват, че са в състояние на протест и уведомяват, че в резултат на действията или бездействията на бъдещия служебен кабинет ще призоват членовете си, служителите на МВР и граждани на протест на 16 март в парка "Заимов". "Преди четири години оттам тръгна 15-хиляден протест на служителите в МВР. Надяваме се, че 4 години по-късно, е по-добре да отбележим тази дата, празнувайки, а не отново протестирайки", се казва още в писмото.

Подкрепи Economic.bg