Политиците решиха, че КТБ трябва да бъде унищожена

Държавата е длъжна да направи всичко и даде отговор дали банката ще бъде оздравена или не, категоричен е Константин Пенчев

Омбудсманът:

Политиците решиха, че КТБ трябва да бъде унищожена

Снимка: БГНЕС

168 ~ 1 мин. четене

"Корпоративна търговска банка (КТБ) се сгромоляса толкова бързо не заради бързия растеж, а защото политиците, същите или други, решиха, че тя трябва да бъде унищожена. В момента тя стои заключена и никой не знае какво се случва". Това заяви омбудсманът на България Константин Пенчев в "Здравей, България", по Нова ТВ.

По думите му случаят с КТБ е като параграф 22 – "Всички знаем, че трябва да се направи нещо, а БНБ дори не отговаря". "Компетентните органи не дават знак, че изобщо са чули това, което казвам. Аз го правя под натиска на хора, които си изливат мъките при мен всеки ден, защото не могат да използват парите си. Аз самият не съм вложител в банката, но представлявам тези хора", обясни Константин Пенчев.

Според него законодателството на България е много добро, стига да се прилага. Той се обяви против обявяването на извънредно законодателство по случая с КТБ от следващия парламент.

"БНБ има два варианта по закон. Или банката може да се оздрави и се прави веднага план за това, или ако не може – се отнема лиценза и започва Фондът да изплаща на хората", категоричен е Омбудсманът.

Той допълни още, че държавата е длъжна да направи всичко възможно да даде отговор дали банката ще бъде оздравена или не. "Ако това не е възможно има законодателство, което казва кои влогове са гарантирани. Тези, които ще изгорят с влогове над 100 000 евро имат друг път на съдебна защита в конкретния случай", каза Пенчев, като подчерта, че институциите са направили куп очевидни грешки.

Коментари: 0