Политолог: Напускането на Владислав Горанов е странно

Дразнещи са думите на Бойко Борисов, че той щял да остане като експерт, казва Иван Начев

Защо си тръгна експертът от ГЕРБ?

304 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Напускането на бившия зам.-министър на финансите в кабинета "Борисов" Владислав Горанов като народен представител от ГЕРБ в 42-то Народно събрание е странно, смята политологът Иван Начев.

„Става въпрос за едно изключително свързано с управлението на ГЕРБ лице, каквото беше Владислав Горанов като зам.-министър на финансите. Ние може би никога няма да разберем истинските причини. Но самото му напускане в такава ситуация – предизборна ситуация, винаги може да води до различни тълкувания", коментира политическият анализатор. 

Според Иван Начев може да се каже, че Горанов се готви за друг тип политическа кариера -  за експертна кариера. „Когато един друг народен представител от ДПС, също влиятелна фигура и фигура от политическото пространство, напусна партията, ние също си зададохме въпроса защо и в последствие си отговорихме защо. Сега също е странно”, затрудни се политологът. 

„Лично мен изключително много ме подразни изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че „той ще си остане наш експерт”. Това отново показва, че в нашето общество действително ние не сме дорасли за това да уважаваме другия, познанията на другия, положението на другия и постиженията на другия". 

Иван Начев е на мнение, че експертите са експерти "независимо от това кой ги харесва и кой не ги харесва". "В този смисъл те могат да работят в един момент за една партия, могат да работят в друг момент за друга партия – те затова са експерти. Няколко пъти се говореше – да направим експертно правителство и в следващия момент се оказва, че има „наши” експерти и „ваши” експерти", което, съвсем естествено, е несериозно”, констатира политологът относно оставката на Владислав Горанов.

Припомняме, че самият ексзам.-министър вчера призна, че напуска парламента, тъй като не му давали да "бъде експерт" и твърде много го ангажирали с политическия аспект на работата. След оставката на Симеон Дянков като вицепремиер и министър на финансите по време на избухналите протести в началото на 2013 г. именно Владислав Горанов бе гласен за нов министър на финансите в кабинета "Борисов".  

Подкрепи Economic.bg