„Топлофикация София" няма да иска поскъпване на парното

Бих се радвал природният газ да тръгне надолу, а хората да избират сами кой да им отчита, твърди Цветан Цветанов

Според изпълнителния директор:

232 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Общинското предприятие "Топлофикация София" нямало да иска увеличение на цената на топлата вода и парното. Това обеща в предаването "Седмицата" на "Дарик радио" изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов.

„Засега нямаме идея да искаме увеличаване на цената. Много бих се радвал, ако цената на природния газ бъде коригирана в посока надолу", каза шефът на столичното парно, което е основният длъжник на "Булгаргаз". 

След това Цветанов поведе и атака срещу конкуренцията в лицето на подизпълнителите от фирмите за дялово разпределение. По думите му потребителите трябвало "да имат право на избор на топлинен счетоводител и да могат да го сменят всяка година, без да променят уредите си".

Цветанов допълни, че дори имал идея, по която не е работено много: "Отчетите на всички консумативи - като ток, вода и парно, да се правят от една фирма, като по този начин се пестят разходи". Той обаче не каза дали има предвид, че дъщерната фирма на "Топлофикация София" иска да поеме тази дейност, което няма как да не възмути фирмите за дялово разпределение, които се занимават с тоиплинно счетоводство и възприемат дейността на столичното паро като нелоялна конкуренция. 

„Още преди 3 години лансирах идеята за преносимостта на данните - всеки човек в края на всеки сезон да може да си смени фирмата, когато той поиска. Ако тази година се е разбрал с "Топлофикация София", значи, че следващите десет години трябва да работи само с нея? Или да отиде да си купи нови уреди в друга фирма - защо това трябва да е така?", добави той.

За идеята една фирма да отчита и парното, и тока, и водата Цветанов коментира, че „винаги има цена на ресурса": "Хората да обиколят, да засекат тази енергия и пр. Това е идея от десетина години. Към момента не се работи толкова активно по този въпрос, но това също е възможен вариант", заяви още той. 

Подкрепи Economic.bg