Положителните данни за американската икономика подкрепиха долара

Златото продължи да поевтинява

96 ~ 3 мин. четене

Доларът задържа печалбите от вчера, когато реализира най-голямо дневно покачване за последния месец след излизането на серия от позитивни икономически данни, които подкрепят плана на Федералния резерв да започне да ограничава стимулите още тази година.

Доходността по американските държавни облигации скочи, докато доларовия индекс нарасна с 1.1% при оповестяването на ISM индекса, който показа, че активността във фабричното производство е достигнала през юли 2-месечен връх. Компонентът за заетостта към индекса отчете най-високи нива след юни миналата година. Друг доклад показа, че първоначалните молби за помощи срещу безработица са достигнали тази седмица пет и половина годишно дъно, което предвещава добър резултат днес от доклада за трудовата заетост. Предварителните прогнози сочат за създадени нови 185 000 работни места.

Широкото рали на долара свали еврото до дъно от 1.3192, докато йената се понижи към нивата от 100, след като беше свалила през седмицата зелените пари до 97.58. Днес сутринта единната валута се разменяше за 1.3215 срещу долара, докато той купуваше 99.50 йени.

Резултатът от заседанията на ЕЦБ и АЦБ в четвъртък не донесе изненади. И двете централни банки оставиха лихвите без промяна на 0.5%. ЕЦБ потвърди, че ще задържи лихвите на ниски нива за продължителен период от време и все още е възможно тяхно намаление ако ситуацията го изисква. АЦБ остави инвеститорите в очакване на съобщение през следващата седмица за нова стратегия, която трябва да върне английската икономика към растежа.

Новозеландският долар беше сред най-динамичните валути и поевтиня с 1% срещу американския си съименник до 2-седмично дъно от 0.7853. Австралийският долар се срина до ново 3-годишно дъно от 0.8907 и е на път да завърши седмицата с обезценка от над 3%. Анализаторите са единодушни в очакванията си, че във вторник Австралийската резервна банка ще намали лихвите с 0.25% по време на редовното си заседание. По-слабият растеж в Китай, който е основния експортен пазар на Австралия, както и прогнозите за слаба инфлация означават, че централната банка в Австралия има пространство да свали лихвите до рекордно ниските 2.5%.

Златото продължи да поевтинява

Златото пада днес за пети пореден ден и се насочва към най-голяма седмична загуба за последния месец. Силни икономически данни от САЩ увеличиха шансовете Федералния резерв да започне да намалява стимулите, които подкрепят високодоходните валути.

Вчера излязоха положителни резултати за безработицата и фабричната активност зад океана. Те идват след оповестен по-рано през седмицата по-силен от очакваното БВП на САЩ. ФЕД уточни, че политиката му ще зависи от излизащите данни, въпреки че в сряда не даде индикация, че има готовност вече да започне да намалява покупките на активи, които са на стойност 85 милиарда долара на месец. Очакванията на специалистите са ФЕД да започне редукцията през септември.

Спот цената на златото сутринта беше 1287 долара за тройунция. При тези нива спада за седмицата е в размер над 2%. Търгуващите със злато в момента изчакват излизащите следобед данни за трудовата заетост в САЩ. Американските работодатели вероятно са наели достатъчно служители през юли, за да бъде свалена безработицата до най-ниски нива за последните 4 години. Това би дало възможност на ФЕД да започне през следващите месеци постепенно оттегляне от програмата за стимули. Силен резултат днес ще окаже натиск върху цената на златото. Технически анализатори предполагат поевтиняване през деня под 1284 долара след пробива на подкрепата при 1308 долара.

Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха в четвъртък с 0.7% до 921.05 тона, което е ново 4-годишно дъно. Изтичането на средства от осемте най-големи златни фонда е в размер на 19 милиона тройунции от началото на годината, което се равнява на около 25 милиарда долара при текущите цени. Физическото търсене все пак остава относително добро, въпреки волатилността на цената.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg