Полша очаква нахлуване на руски войски в Украйна

Премиерът Доналд Туск и външният министър Радослав Шикорски призовават Кремъл да спре маневрите до границата

Лош сигнал

Полша очаква нахлуване на руски войски в Украйна
268 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Премиерът на Полша Доналд Туск заяви, че има нараснала заплаха от директна намеса на руски войски в събитията, които се случват в Украйна, информират европейските медии.

Според полския министър-председател в последните дни той получи достатъчно основания за подобно подозрение. „Ние имаме основание да подозираме, понеже получихме такава информация в последните няколко часа, че рискът от подобна намеса е по-висок, отколко преди дни”, отбеляза Туск, цитиран от британската агенция Reuters.

Полският правителствен ръководител обясни, че ако Руската федерация премине към директна инвазия в Украйна, ще се сложи „качествено нова ситуация”. Според него обаче засега „няма еднозначен отговор на това, как трябва да реагира в този случай цялата западна общност”.

По думите на Доналд Туск санкциите, въведени от Европейския съюз (ЕС) срещу Москва "ще струват скъпо на икономиката на Европа". Същевремено липсата на всякаква реакция на действията на Русия в украинската криза "би имало катастрофални последици".

Кандидатът на Туск за върховен представител на ЕС по външна политика и сигурността, външен министър Радослав Шикорски (на снимката вдясно) снощи даде същите сигнали за опасността от руското нахлуване в Украйна.

"За съжаление, Русия възобнови своята бойна готовност по границата с Украйна. Там вече се намират 10 батальона. Има значителното количество военна техника. Тези неща се правят за натиск или за да се въведат войски", констатира полският първи дипломат, цитиран от украинската агенция УНИАН.

Според него "много скоро" ще стане ясно дали Кремъл е взел решение да прати войски в Донбас. Той призова руските власти да не го правят. "Налвлизането на редовните руски войски на украинската територия, което най-вероятно ще бъде представено като миротворческа операция, ще доведе до голяма ескалация на конфликта", отсече министърът.

Той изрази съжаление, че Москва дори след катастрофата с малайзийския Boeing „не си промени позицията”. Според него конфликтът в Източна Украйна би могло да бъде уреден, ако имаше „поне капка добра воля”.

Коментари: 0