Португалия получи година отсрочка за дефицита

Страната трябва да понижи бюджетния дефицит до европейския лимит от 3% от БВП през 2014-а г., но тройката международни кредитори се е съгласила крайният срок да бъде удължен до 2015-а година

104 ~ 1 мин. четене

Тежко задлъжнялата Португалия получи допълнителна година, за да намали бюджетния си дефицит, съобщава Reuters. „Новите граници на дефицита са 5.5% от БВП за 2013 година, 4.0% за 2014 и 2.5% за 2015”, заяви португалският министър на финансите Витор Гашпар на пресконференция в петък.

Решението идва на фона на влошената икономическа прогноза за страната. "Европа все още преминава през период на криза. Всички знаем как влошената външна обстановка влияе на португалската икономика", заяви Гашпар.

Според настоящата спасителна програма, Португалия трябва да понижи бюджетния дефицит до европейския лимит от 3% от БВП през 2014-а г., но тройката международни кредитори се е съгласила крайният срок да бъде удължен до 2015-а година.

През 2011 Лисабон се съгласи да предприеме тежки мерки за икономии, в замяна на което получи спасителна помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Подкрепи Economic.bg